Коментар на държавната сметка направиха първите три партии в НС

България е на крачка от връчването на първия мандат за съставяне на правителство. В последните часове обаче фокусът се измести  от опитите за преговори към държавната хазна и огромната дупка в нея. Проектът за бюджет на служебния кабинет показа, че ако не се вдигнат данъците, държавата ще е на червено с недостиг от 12 милиарда лева. Политиците реагираха почти в синхрон - приемем ли такъв бюджет, край на шансовете ни за еврозоната.

Още преди да получат мандата, от ГЕРБ изразиха несъгласие с параметрите на служебния кабинет за държавната хазна.
„6.4 процента бюджетен дефицит. Честито на „Възраждане” – няма да правят референдум. С този показател еврозона няма. Честно е преди да се състави правителство, лидерите на всяка партия да изкоментират бюджета и да кажат какво ще гласуват”, каза лидерът на партията Бойко Борисов.

Той посочи три изхода на ситуацията. „Първо - вдигане на данъците, второ - затягане на колана. И третият вариант е никоя партия да не поема отговорност за тези бакии и догодина дефицитът да стане 30 милиарда, после 70 и така”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов за пореден път призова първите две партии да си стиснат ръцете за общо управление. „Иначе през юни държавата ще колабира”, допълни той.

ГЕРБ за бюджета на служебния кабинет: Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната

Дупката в бюджета може да се смали и всичко е въпрос на изчисления, смятат от ПП - ДБ.

„Винаги сме казвали, че дефицитът трябва да бъде максимум 3 процента и това няма как да се промени”, заяви акад. Николай Денков.

„След истерията през последните 24 часа по повод бюджета, представен от кабинета на Гълъб Донев, се наложи да погледна и тези писания. На първо четене има поне две големи грешки. Първата е, че по Плана за възстановяване са заложени да се направят всички разходи, 100% от разходите, а да получим 0 процента от приходите. Това е грешка от 2 млрд. и 881 млн. лв. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1 милиард и 721 млн. лв. Без тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4 милиарда и половина лева и пада на 3,6 процента”, каза депутатът.

Според партията на Костадин Костадинов план сметката на държавата е очаквана, а вина за високия дефицит имат бившите управляващи.

„Бюджетът е с изключително голям, почти безпрецедентен дефицит, който обаче е разбираем на фона на катастрофалното управление на Кирил Петков. Това, което остана след него, наистина е много трудно за преодоляване. С този дефицит трябва да забравим за каквото и да било влизане в еврозоната в следващите десетилетия”, заяви Костадинов.

Обвинения дойдоха и от най-малката парламентарна група. С пост в социалните мрежи лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов предупреди, че страната ни се плъзга към финансова катастрофа, заради действията на бившия финасов министър Асен Василев. И допълва, че изходът са реформи в публичния сектор.

А според служебната власт дефицитът може да се промени, но всичко е в ръцете на народните представители.

„Според мен дефицитът трябва да се намали до 4 процента. Партиите могат да седнат и да намерят нещо, по което да се разберат как да оптимизираме и приходната, и разходната част, за да стигнем до този резултат”, обясни Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.