Предложението на служебната власт за държавна сметка е с рекордния дефицит от 6,4%

Служебното правителство направи в петък няколко неща. От една страна представи бюджет с огромен дефицит. От друга вече не е инициатор и автор на предложение за увеличение на данъците, което обичайно носи големи негативи. А от трета страна представи официално и всичките си готови и разработени мерки, които биха могли да запушат дупката в хазната.

Аргументът на кабинета на Донев да представи сметка с огромен недостиг беше, че политическите партии и коалиции са против това данъците да бъдат увеличавани. Но добавиха в документите и мерките, които ще позволят дефицитът да остане в рамките на допустимите 3%.

Един от вариантите, според служебната власт, е пенсиите да не се увеличат с 12% от 1 юли, а от 1 октомври. Това пести на държавата 573 милиона лева. Ако се отмени решението за еднократна помощ за всички ученици във втори, трети и четвърти клас - служебният кабинет пресмята, че това ще спести над 23 милиона лева. А, ако ДДС се вдигне от 20 на 22% за всички, ефектът за хазната ще е 1 милиард и 630 милиона лева. При вдигане на данък печалба от 10 на 15 процента, това добавя нови 2 милиарда и 270 милиона лева.

Служебната власт припомня и, че от по-ниските ставки на ДДС за част от бизнесите в момента се губят половин милиард лева годишно. Като само 9-те процента данък в ресторантьорството струват на хазната 200 милиона.

Бизнесът одобрява връщане в пълен размер на намалената ставка за браншовете, засегнати от COVID кризата. Подкрепя и общото вдигане на ДДС с 2% за всички.

„Ще осигури допълнителни приходи в бюджета. От друга страна увеличаване на ДДС ще бъде и антиинфлационна мярка, тъй като ще намали потреблението, обясни Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Данъчни промени за бизнеса, а не забавяне или отмяна на индексацията в пенсиите, е предложението на синдикатите.

„България е единствената страна в ЕС с такава несправедлива данъчна система на облагане, където хората, които се трудят и работят, всъщност понасят най-голяма тежест”, твърди Любо Костов от КНСБ.

Работодателите обаче се заканиха, че няма да подкрепят евентуален данък върху свръхпечалбата.

На този фон бившият зам.-финансов министър и експерт Любомир Дацов напомня, че няма как да съществува бюджет с такъв голям дефицит.

„Той е в нарушение на всички европейски правила.. Бюджетът се внася всъщност, за да може да се улесни парламентът и той да предприеме съответните мерки”, уточни Дацов.

Предложен бюджет с такъв рекорден недостиг, но и с разработени мерки за компенсирането му е "странен, но справедлив подход" на финансовото министерство, смята Дацов.

„Още на първата страница са изброени определен брой мерки. Остойностени са колко струват, ако бъде взето решение те да бъдат приложени. Топката е в ръцете на парламента”, заяви той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.