Първият пленарен ден продължи няколко дни

След зациклянето през първите си работни дни новото Народно събрание все пак заработи. Депутатите спряха часовника миналата сряда и първият им пленарен ден продължи няколко дни. Какво успяха и не успяха да свършат разказва Нели Тодорова в политическия обзор на седмицата.

Реално новите 240 депутати бяха в пленарната зала 4 дни, но прекараха там значително по-малко време от стандартния работен ден. Имаше дни, в които работата им продължи по 1-2 минути.
На този фон народните избраници от 49-ия парламент ще взимат повече пари от предшествениците си в 48-ия. Причината – заплатите на депутатите се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор, измерени от НСИ. Основната им заплата ще е почти 6400 лв. и това е без класове прослужено време или допълнителни възнаграждения за участия в комисии, например.  

Всъщност важният въпрос е колко време ще работи това Народно събрание и дали ще успее да отметне важните задачи като бюджет и закони, свързани с еврофинансирането и Шенген.

Как изглеждат депутатите, как си говорят, какво стои на заден план и има ли изход от патовата ситуация вижте мнението на медиатора Севдалина Александрова във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.