"Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор", подчерта държавният глава

Конституционната процедура с мандатите остава в режим „на изчакване”. Президентът даде знак, че няма да бърза с връчването на първия мандат. Определи политическата ситуация, като достатъчно сложна и очаква разум от партиите.

Радев заяви, че 49-ия парламент има нужда от време, за да се приемат важните закони за страната. Не стана ясно, кога точно Радев планира да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Радев каза, че е много важно държавническото отношение, което ще покажат партиите в тази ситуация и следващите няколко дни ще са много важни.

„Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква много внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори. 49-ото НС не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони – дори да няма кабинет. Затова и свиках консултации с всички парламентарни групи веднага след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство и бюджет", заяви президентът Румен Радев в отгoвор на журналистически въпрос кога възнамерява да връчи първия мандат.

„Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на консултациите и изразената позиция от множетсвото от тях, че ако следваме конституционната процедура и не се състави кабинет, то няма да има време за приемането на бюджета, нито за важните закони. За да можем да наваксаме, парламентът има нужда от време", посочи държавният глава. 

И допълни: "Въпросът с първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Има повече диалогичност и се търсят пресечни точки и приоритети в името на България. Така че – да, важно е времето на връчване на мандата, но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.