Мислят се варианти за подходящ маршрут за евакуация, който да не застрашава сигурността им

Все още има българи, намиращи се в Судан. По данни на външното ни министерство става дума за около 10 души. Има и такива, които са отказали да бъдат евакуирани. За другите се мислят варианти за подходящ маршрут, който да не застрашава сигурността им.

В сряда у нас се очаква да пристигнат част от първите евакуирани българи - в момента те са в посолството ни в Берлин, докъдето са стигнали със самолет на немските военновъздушни сили.

Видеа, заснети от български граждани, показват как в Судан хората масово бягат, взимайки само онова, което могат да носят в ръце. А останалите по домовете си живеят в постоянен страх.

„Падат снаряди върху къщите, върху любимите хора. Лоша работа, лоша работа”, свидетелства българин в Судан.

Германски военни самолети евакуираха българи от Судан

Свършват и запасите на вода и храна. Наш сънародник с оранжерия с краставици ги товари в колата, за да ги раздава по къщите.

„Ще рискувам малко по квартала да обиколя да раздавам краставици. Тук нося туби с вода от реката, че майка ми няма вода от четири дни”, казва друг българин във видеото, публикувано в интернет.

Около десетина наши сънародници все още не могат да напуснат страната, обявиха от кризисния щаб.

„Поддържа се постоянен и денонощен контакт с всички тях и се предоставя пълна информация, както за наличните опции за маршрути по въздух и море”, заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„От тях 4-ма - една жена с три деца пътува с автобус към база северно от Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но не сме сигурни, че това ще се случи, тъй като по пътя е възникнала опасност и има вероятност те да се върнат обратно”, заяви Таня Димитрова, Ситуационен център към МВнР.

Първите българи, напуснали Судан, са евакуирани от Саудитска Арабия в събота - с кораб през Червено море. Останалата част от българите, напуснали в последните часове страната, в момента са в Египет.

„Един български гражданин, заедно със съпругата му и трите им деца като членове на семейството не бяха включени в списъка за евакуация, тъй като не разполагат с документи за самоличност”, обясни Таня Димитрова.

Все още няма централна организация на извеждането на хора. Отделните държави се споразумяват с армията и техните противници и изпращат самолети, автобуси или кораби. Летището в Хартум не работи. Евакуацията се провежда с военни самолети, като досега Съединените щати, Франция, Германия и Нидерландия успяха да договорят такива полети.

„Прекратяването на огъня вече не е в сила и трябва да продължим да настояваме за политическо решение. Не можем да си позволим Судан, който е с голямо население, да се взриви, защото това ще изпрати ударни вълни в цяла Африка”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Опасността в Судан остава, защото двете въоръжени групировки не спират боевете. Остава висока опасността и за цивилното население, което няма достатъчно храна и вода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.