Траянка Трайкова обвини бившия си съпруг, че я е пребил пред очите на 4-годишното им дете

Пореден случай на домашно насилие. С пост във Facebook жена обвини бившия си съпруг, че я е пребил пред очите на 4-годишното им дете. По-малко от 24 часа по-късно съдът издаде ограничителна заповед, с която забранява на мъжа да се доближава на по-малко от 100 метра от нея.

На този фон утре ще бъде внесен законопроект за домашното насилие, който предвижда редица промени за защита на жертвите и по-справедливи наказания.

Официална статистика за пострадалите от домашно насилие няма. Именно това се очаква да е една от готвените промени. И докато точният брой на пострадалите не е ясен, то броят на смъртните случаи е. От началото на 2023 година 11 жени са изгубили живота си. По данни на една от неправителствените организации само около великденските празници жените, подали сигнал за упражнен тормоз върху тях, са над 200.

Жена твърди, че е пребита от бившия си съпруг пред малкото им дете

В понеделник Траянка Трайкова публикува във Facebook снимки, показващи синини по лицето ѝ. До побоя се стига след спор около отглеждането на детето и това кога бащата да го взима. „Аз му казвам: „Има си правила, които ти трябва да спазваш, за да идваш да вземеш детето”. И той ми отговаря: „Ти няма да ми казваш аз кога да дойда да видя детето”. Идва към мен, започва да ме удря в гърдите и ми казва „Недей да ми се правиш на интересна”. Със засилка ми удря един шамар, свлича ме на земята, започва да ме скубе за косата и да ме дърпа. С юмруци в лицето ме удряше”, спомня си побоя  Траянка.

Нейни близки се намесват и успяват да я отскубнат от бившия ѝ съпруг. Жената твърди, че насилието е било системно още докато е  бременна, но не е споделяла с никого. Причината – не искала детето им да расте без баща. Разбрала обаче, че не това е правилният начин.

В ранния следобед - 24 часа след като написа историята си в социалната мрежа, Траянка се сдоби с ограничителна заповед от Софийския районен съд. „По-спокойна се чувствам - няма право да доближава мен или детето на по-малко от 100 метра. В момента се чувствам защитена, че няма право той да дойде и да ми прави скандали пред моето жилище”, признава жената.

Именно за по-бързото издаване на ограничителни заповеди отново настояха неправителствени организации. „Невинаги излизат навреме, поради което се налага жертвите да отидат в кризисен център, при роднини и близки или да се спасяват по друг начин. Също увеличаване на срока след инцидент за подаване на искова молба за мерки за защита”, алармира Катя Кръстанова от Асоциация "Анимус".

„Да знаят къде могат да се обърнат и да вярват, че ще получат помощ. И, например, една заповед за защита наистина да работи, когато имат такава - да се спазва. И всички институции да са запознати с това как да си вършат работата, за да може жертвата да не бъде жертва”, призова Преслава Фентам-Флетчър от Фондация „Будителките”.

Експертите се надяват в новия законопроект да е включено и създаването на Национална информационна система и регистър, които да изкарат на светло истинската статистика за това колко са жертвите на домашно насилие у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.