"Обзор няма да може да издържи финансово като община", подчерта регионалният министър Шишков

Министерският съвет отмени решението си за отделяне на Обзор в самостоятелна община. То трябваше да стане факт след провеждането на местен референдум през 2021 г. 

По думите на регионалния министър Иван Шишков решението е взето въз основа на анализ, който е показал, че отделянето на Обзор в самостоятелна община, че има тежки финансови затруднения на самата община. „Това би предположило и големи затруднения и на самото население и най-вероятно вдигане на местните данъци и такси. Освен това населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 жители. Според Закона за административното териториално устройство на Република България – този брой жители е недопустим за създаването на отделна община”, подчерта министърът.

 

 

В Обзор посрещнаха решението с негодуване. Според кмета Христо Янев този анализ се разминава с действителността.

"Ако черноморските градове и общини не могат да се издържат, то тогава нито една община във вътрешността на държавата не може. Имаме силен сезон.Тук се плащат такси, данъци", коментира Янев.

От Инициативния комитет, организирал и провел референдума, изразиха недоволството си от изненадващото решение на кабинета, което отменя решението на няколко редовни правителства

"Това решение е минало буквално за три дни. Без никаква проверка на място, без никакви становища. Може ли служебно правителство, подмандатно на президента, да взема политически решения, отменяйки резултатите от законен референдум, зави Марин Божков, наблюдател.

В село Баня обаче са доволни. "Финансово този проект няма как да издържи. Винаги е имало  иконимически анализи по този въпрос. Това ще донесе на нас, жителите на селата, малко по-голямо спокойствие", коментира Росица Ракова.

Обзорци обаче настояват да се зачете гласът им от 2021г. и заплашват властта с протести. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.