Предложението е за дефицит до 3%

Европейската комисия представи законодателни предложения, свързани с изискването за бюджетен дефицит до 3% в държавите от ЕС. Комисията отбелязва, че предложенията са свързани с промените в икономическата среда и необходимостта от растеж и инвестиции. Те отчитат необходимостта от намаляване на силно нарасналите равнища на публичния дълг, като подкрепят напредъка към природосъобразния и цифровия преход. Очаква се промените да опростят икономическото управление.

Предлага се държавите в ЕС да изготвят и представят планове с фискални цели, мерки за справяне с макроикономическите дисбаланси и ключови реформи и инвестиции за поне четири години. Тези планове ще бъдат оценени от ЕК и ще подлежат на одобрение от Съвета на ЕС.

ДЕФИЦИТЪТ: Възможно ли е намаляване на разходите?

Включването на фискалните цели, реформите и инвестиционните намерения в единен средносрочен план ще спомогне за създаване на съгласувано изпълнение. То ще предостави на държавите по-голяма свобода на действие при определянето на техните собствени пътища за фискални корекции и ангажименти за реформи и инвестиции, се посочва в съобщение на комисията.

Държавите ще представят годишни доклади за напредъка, за да улеснят наблюдението по изпълнението на тези цели. Комисията заявява, че се стреми към наблюдение, основано на риска, като поставя в центъра устойчивостта на публичния дълг и същевременно насърчава трайния икономически растеж.

Предвижда се националните планове за икономическо развитие да определят пътищата за фискални корекции. Те ще съдържат многогодишни цели за разходите и това ще бъде единственият оперативен показател за фискално наблюдение.

За всяка държава с дефицит над 3% от БВП или публичен дълг над 60 на сто от БВП ЕК ще издаде технически насоки, така че да се предвиди реалистично намаляване на дълга или той да остане в разумни граници. За държави с дефицит под определените граници Комисията ще предостави техническа информация, така че той да се поддържа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.