Това е първият мащабен обстрел от този тип от близо два месеца

Руски ракети удариха няколко града в Украйна. Това е първият мащабен обстрел от този тип от близо два месеца. Русия каза, че техни стратегически бомбардировачи са ударили "запасняци в украинската армия", но отново има разрушени жилищни блокове и много цивилни жертви. Загинаха най-малко 21 души, сред които деца.

Майка и дете са били убити в къща в град Днипро. В стаите има следи от шрапнели. Детското столче и книжки са покрити с отломки. Руското командване заяви, че е използвало прецизни оръжия срещу военни цели. Нищо в малката тухлена постройка не потвърждава думите им.

Най-малко три деца са сред убитите в руските атаки, казват от правителството на Украйна. Жилищен блок в град Уман беше повреден тежко. Рухнали са много апартаменти. В някои от тях е имало хора. Цял ден спасителните екипи търсиха оцелели. И тук очевидно не става дума за военен обект. Не е ясно какво са искали да ударят руснаците и защо е поразен блокът. Град Уман е на стотици километри от фронта.

Военните в Украйна казват, че са свалили повечето крилати ракети, които е изстреляла Русия. Не е ясно дали е така. Само цивилните сгради, които бяха ударени, са повече от 10.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.