Майката е принудително настанена в психиатрия

Продължение на история, която NOVA следи от самото ѝ начало. Настаниха в приемно семейство 3-годишното момченце Буда, което няма акт за раждане и ЕГН, заради отказ на майка му да го регистрира. Случаят е от пловдивското село Иван Вазово.

3-годишният Буда вече носи името Атанас. След като момченцето беше настанено в приемно семейство, Община Калояново издаде акт за раждане на детето.

„Определят се имената, както е по закон - с презиме и фамилия. Това са имената на родителите, в случая на майката. Мисля, че за бащата нямаше информация. И съответно се поставя и ЕГН”, уточни председателят на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев.

„Дяволската система”: Защо майка отказва да регистрира детето си Буда, родено у дома

С решение на Районния съд в Пловдив 43-годишната майка на момчето - Галя Танева, е настанена принудително в Център за психично здраве, за да ѝ бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

„Дали има заболяване, какво е то, пречи ли ѝ тя да се грижи нормално за себе си, за околните и за самото дете”, допълни Калибацев. Експертизата на жената ще е готова до две седмици.

Още от самото раждане на детето майката категорично отказва да го регистрира. „Това е стартирането на записването на всеки един от раждането му в дяволската система и това го знаят абсолютно всички. Всяко ЕГН е роб номер, с който се регистрира и започва веднага подчиняването и на родителите, и на това дете”, каза Галя Танева.


Раждането на детето стана в домашни условия и без присъствието на лекари. Майката, която твърди, че споделя крайно религиозна и природосъобразна система на живот, категорично отхвърля създадените административни правила.

Пред NOVA социалните служители обясниха, че следят случая на жената и детето ѝ през последните три години. „То е настанено в приемно семейство. Чувства се добре и опитва да говори. Ще бъде записано на детска градина, ще му бъде определен и общопрактикуващ лекар”, поясни Калибацев.

От доклада на социалните става ясно, че в къщата на Танева имало ток и вода. Майката е полагала добри грижи за детето си. Ако експертизата покаже, че тя няма психично заболяване, момченцето ѝ ще бъде върнато.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.