Разглеждането на най-належащите законопроекти обаче все още не може да започне

След три дни обсъждане, съпроводено със скандали, личностни нападки и обиди, депутатите приеха правилника за работа на НС.

Днес трябваше да гласуват и състава и председател на постоянните комисии, но точката беше отложена за следващата седмица. Причините, според източници на NOVA от партиите, е, че парламентарните групи все още не са успели да се разберат за разпределението.

Това означава, че парламентът не може да заработи по същество с приемането на най-належащите законопроекти, сред които и бюджетът за 2023 г. Тези законопроекти първо трябва да минат през комисии.

Лют скандал с обиди и нецензурни реплики в пленарната зала (ВИДЕО)

В залата днес отново се стигна до сериозни скандали и обиди по самия правилник. Причина стана предложение на „Възраждане” депутатите, упражнявали свободна професия, освен трудов, да им се зачита и осигурителен стаж по избор, както и да имат безплатен достъп до правноинформационната система и до библиотеките.

Основни опоненти и днес се оказаха депутатите на „Възраждане” и „Продължаваме промяната”.

„Имаше ново предложение на г-н Петров, явно неговата заплата не му стига, и той иска да се добави освен трудов и осигурителния стаж, така че той като човек, който упражнява свободна професия, да получава още по-голямо възнаграждение. Но иска НС да му плаща безплатен достъп до библиотеката и читалнята”, заяви Искрен Митев от ПП от парламентарната трибуна.  

„Видяхте жив пример защо са направени предложения да имате достъп до правноинформационните системи. Този достъп би ви помогнал да разберете какво пише в правилника”, отговори Петър Петров от „Възраждане”. 

Втори ден скандали в парламента, заплашиха депутати с наказания (ОБЗОР)

„Това, което предлагате не е за 200 000 човеак, а за вашата лична заплатка. При положение, че вчера статистиката излезе, че 40% от българите живеят в бедност, а вие искате НС да ви плаща 300-600 лева, колкото ви е таксата на година, карта за библиотеката. Това е срам”, отговори му Митев.

Заседанието беше прекъснато за 10 минути.

След това Йордан Иванов от ПП-ДБ се обърна към председателя на НС.

„Настояваме да съдите с еднакъв аршин за всички. Когато чуете обидни думи от нас, което няма да се случи, наложете наказание”, каза Иванов.

„Не казвайте, че това е най високата трибуна, отдавна в очите на българите това не е най-високата трибуна”, каза Желязков.

„Това е най-високата трибуна в държавата. Така пише в Конституцията. Ако вие като председател, кажете, че не е - лоша работа. Въпросът е дали не я превръщаме в нещо друго”, каза Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.