Според Андрей Новаков липсата на правителство в София пречи на преговорите

Български и румънски евродепутати се срещнаха на кораба „Радецки”, за да обсъдят неделимостта на двете страни по пътя към Шенген. На срещата присъстваха и кметове на крайдунавски общини, превозвачи и бизнесмени. Мотото на разговорите бе: "България и Румъния в Шенген - въпросът е не дали, а кога?". Според присъстващите на форума и към момента няма никакви пречки двете държави да бъдат присъединени към евро зоната. Хората от двете страни на голямата река настояват това да се случи за двете държави и то още тази година, защото ще бъде от изключителна полза за всички.

Желязков пред Роберта Мецола: Присъединяването към Шенген до края на годината е приоритет на България

„За това нещо със сигурност би допринесло редовно правителство. Това, че няма хоризонт на конкретен служебен кабинет, на отделните министри пречи да се водят пълноценни преговори и да се поемат ангажименти. Хората в Брюксел знаят, че конкретният човек може да не е министър след 2 седмици и респективно ангажиментите, които е поел или пък тези, които Брюксел е поел към него, може да не останат валидни”, заяви евродепутатът Андрей Новаков. 

Румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску заяви, че трябва да влезем заедно в Шенген, защото заедно сме тръгнали по този път, влезли сме в ЕС по едно също време и заедно трябва да продължим напред.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.