Това е първият български плавателен съд, достигнал до о-в Ливингстън

След 126-дневно плаване научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ акостира на Морската гара - Варна днес в 10 часа. Това е първият български плавателен съд, достигнал до о-в Ливингстън, Антарктика.

Корабът взе участие в 31-ата Национална антарктическа експедиция, като достави на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ строителни материали, необходими за изграждането на новия лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази „Хуан Карлос I” на о-в Ливингстън и „Габриел де Кастиля” на о-в Дисепшън.

На борда на кораба се проведоха и първите български научни изследвания в Южния океан. За посрещането на кораба на Морска гара - Варна ще бъде президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

126 дни далеч от семейството и дома. Капитанът на кораба Николай Данаилов никога не е бил толкова далеч от своята съпруга. В средата на плаването тя го изненада с посещение за един ден в края на света. 12 хиляди километра в посоката на любовта.

„Чувствата са щастие, радост, благодарност, облекчение за това, че те се завръщат живи и здрави след толкова дълга и успешна мисия”, каза жената на капитана.

Сега, когато корабът е отново е на родна земя, работата тепърва започва, с ремонт и планове за следващата експедиция. „Идеята е да бъдат превозени необходимите конструкции за изглаждането на базата. Има много неща да се уточнят. Трябва да се осигури финансово, но аз съм убеден, че това ще се случи”, изрази надежда адмирал Боян Медникаров, ректор на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна.

След като покори ледения континент, българският изследователски кораб ще има шанс да стигне и до най-северната точка на Земята.

„Сега България ще стане член на Европейската научно-изследователска флота на ЕС, а там - освен Антарктика, приоритет е и Арктика”, твърди проф. Христо Пимпирев, Български антарктически институт.

Корабът във Варна беше посрещнат лично от президента Румен Радев. Той отличи с почетния знак на президента ръководителят на 31-ата експедиция проф. Христо Пимпирев.”Това е един от най-щастливите дни в моя живот. Но той е щастлив не само за мен, той е щастлив за всички български антарктици, които вече 30 години поддържахме българската полярна база и при това я поддържахме по сопаджийския начин”, посочи професор Пимпирев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.