Вдигането на лихвата е, за да се охлади ентусиазма за кредити, смята той

Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре.

Хампарцумян: Предприемчивите хора движат държавата напред, институциите балансират

Според банкера Левон Хампарцумян тенденцията е към повишаване на основния лихвен процент. "Целта е борба с инфлацията. В Европа това се прави по-плавно отколкото в Америка. В рамките на 18 месеца процентът може да приближи 4,5-5%. Повишаването му е техническо, не се определя, а се декларира от БНБ. Ако се случи рязко, може да доведе до кредитен колапс и икономически затруднения. БНБ не може да играе проактивна роля при процента на основната лихва. Вдигането на лихвата е, за да се охлади ентусиазма за кредити", разкри той.

Относно бюджета банкерът смята, че целта е да достигне 3%, а вдигането на данъците няма смисъл и води до неефективност. "Направата на бюджета е провокация от МФ", допълни Хампарцумян.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.