Част от партиите призоваха темата да не се политизира и осъдиха остро деянието

Всички партии се обединиха около позицията, че е необходимо бързо и резултатно разследване на случая, тъй като е застрашена държавността. От „Продължаваме Промяната -Демократична България” обаче подложиха на съмнение достоверността на изнесените факти за атентат срещу Иван Гешев.  Дори заподозряха опит за провал на съдебната реформа. Останалите партии призоваха темата да не се политизира и осъдиха остро деянието.

От коалицията на „Продължаваме Промяната - Демократична България” се усъмниха дали ще бъдат вложени всички усилия за изясняване на истината.

„Tози опит за атентат, както е определен, има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата - чрез героизиране на жертвата, в случая главният прокурор. Не бих искал да навлизам в професионални детайли, но има очевидни факти на инсценировка”, посочи генерал Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Гешев с първи коментар след опита за покушение

Лидерът на ГЕРБ пък смята, че случилото се ще амбицира още повече народните представители да довършат правната реформа. „Абсолютно му съчувствам на него, на семейството - това да се извърши пред съпругата и особено пред децата, едното от които е малко, просто това е чудовищен акт. В същото време реформата ще продължи в парламента така, както сме поели ангажимент, така че не успяват да взривят и реформата, която сме започнали”, заяви Борисов.

От "Има такъв народ" са категорични, че темата не трябва да се политизира.„ Това е опит за убийство и няма нормален човек, който да остане безразличен. За достоверността на фактите си има разследващи органи”, категоричен е Тошко Йорданов.

За по-малко политика по случая призоваха от БСП. „Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото”, посочиха в позиция от партията.

В пост във Facebook лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ написа, че в момента е необходимо не да се говори, а да се действа бързо, решително и категорично в защита на държавността. За бързо разплитане на случая се обявиха и от „Възраждане”. „Смятаме това нещо за посегателство срещу държавността и смятаме, че такива актове трябва да бъдат осъждани. Съответно се надяваме, че българската държава и нейните служби най-важното нещо, което е, ще установят бързо извършителите и ще ги накажат”, посочи Костадин Костадинов.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook