Валутата е създадена през 2009 г.

За мнозина приемането на биткойн е следващата вълнуваща стъпка в света на икономиката и финансите, като все повече се следи променящата се биткойн цена. Понеже криптовалутите са сравнително ново явление, все още има неяснота за това какво са те и как функционират. Затова ще разгледаме основните понятия, също и как приемането на Биткойн може да се отрази на глобалната икономика.

Какво е Биткойн?

Биткойн е цифрова валута, създадена през 2009 г., която позволява на потребителите да извършват бързи и сигурни онлайн плащания без необходимост от посредници като банки или платежни процесори. Той е основан на технологията на блокчейн, която осигурява безопасността на трансакциите и предотвратява възможността за манипулации с трансакциите.

Максималният брой на биткойните, които могат да бъдат създадени, е ограничен до 21 милион, като в момента около 18,5 милиона са в обръщение. Биткойн може да бъде закупен и продаден на онлайн борси за криптовалути или може да бъде добит чрез процеса на криптографско добиване, наречен "майнинг".

Какво е блокчейн?

Блокчейн е децентрализирана технология за съхранение на информация, която осигурява безопасност и прозрачност на трансакциите. Технологията е известна също като "разпределен регистър" и се състои от поредица от блокове, като всеки от тях съдържа информация за трансакции. Всеки блок съдържа и хеш на предходния блок, който го свързва с него, така че всички заедно образуват верига (chain) от блокове, откъдето идва и името на технологията.

Основната идея зад технологията е нейната децентрализация, което означава, че няма една единствена точка на контрол и всички трансакции се записват в различни копия на блокчейн мрежата, които са разпръснати по целия свят. Това прави технологията много сигурна, тъй като няма единична точка на отказ, която да може да бъде компрометирана.

Какви ефекти би имало приемането му върху глобалната икономика?

Приемането на Биткойн като валидно средство за плащане може да има редица положителни ефекти върху глобалната икономика, ето и някои от тях:

Намаляване на трансакционните разходи

Биткойн може да осигури значителни оптимизации при международните трансакции. При традиционния начин на плащане, може времето за извършване на трансакцията да бъде забавено и да има нужда от заплащане на допълнителни такси. С Биткойн тези разходи намаляват и трансакциите са бързи.

Повишаване на ликвидността на финансовите пазари

Биткойн може да подобри ликвидността на финансовите пазари, като осигури лесен и бърз достъп до капитал. Това може да бъде полезно за нови предприятия, които имат нужда от финансиране, както и за големите компании, които търсят начини за оптимизиране на своите разходи.

Подобряване на достъпа до финансови услуги

Биткойн също може да бъде полезен за хора, които не могат да получат традиционни финансови услуги поради липса на идентификация или редица други причини. Криптовалутата предоставя възможност за извършване на спешни трансакции, при които средствата трябва да бъдат прехвърлени възможно бързо .

Подобряване на сигурността на трансакциите

Един аргумент за приемането на биткойн е неговата сигурност, тъй като използва криптографска технология, която прави трансакциите безопасни. Въпреки че не е напълно невъзможно да се хакне биткойн мрежата, вероятността за това е ниска.

Този материал не представлява финансов съвет – при инвестирането в криптовалути съществуват същите рискове от парична загуба, както и при всеки друг тип инвестиция. Поради тази причина всеки сам трябва сам да се запознае с тях, като направи собствено проучване спрямо индивидуалните си нужди и цели, преди да започне да се занимава с крипто, тъй като този пазар е волатилен.