Това ще е най-високият национален флаг в Европейския съюз

В Деня на народните будители миналата година стартира национална дарителска кампания „България заслужава!” за изграждане на 111-метров пилон на Роженските поляни. На него ще се извиси българското знаме. Това ще е най-високият национален флаг в Европейския съюз и на рекордна световна надморска височина от 1430 метра.

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето”, а целта - да се създаде най-новия паметник на българите. В проекта се включват и учениците от гимназията по каменообработване в село Кунино.

„Знамето ще бъде 1110 квадратни метра и ще се издига на 111 метра височина. Това олицетворява енергията на 111 000 квадратни километра от територията на България. Тази година се навършват и 111 години от освобождението на Родопите”, обясни председателят на Фондация „Наследство в бъдещето” Симеон Караколев.

Той обяви, че откриването на пилона е на 13 юли. Знамето ще бъде издигнато на церемония, след която се очаква да пее Лили Иванова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.