Общият капацитет на съоръжението е 3 млрд. куб. м годишно

Над 10,4 млн. мегаватчаса са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България от пускането на газопровода на 1 октомври 2022 г., съобщиха от ICGB, компанията собственик на газопровода. Количеството се равнява на 892 млн. куб. метра и обхваща периода от началото на октомври миналата година до края на април тази година.

Към края на април интерконекторът има общо 16 регистрирани ползвателя.  Общият капацитет на съоръжението е 3 млрд. куб. м годишно, като 1,57 млрд. куб. м са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Сръбският министър на енергетиката: Интерконекторът с България ще бъде завършен през есента

Още в проектна фаза е предвидена възможност интерконекторът да увеличи капацитета си до 5 млрд. куб. м годишно при наличието на пазарен интерес. Това е възможно при изграждане на компресорна станция в Комотини, където газопроводът се свързва с гръцката газопреносна мрежа и с Трансадриатическия газоповод (TAP), давайки на България директен достъп до Южния газов коридор. 

Независимият преносен оператор ICGB, който отговаря за търговската експлоатация на новата газова инфраструктура, разглежда активно опциите за подобно увеличение на капацитета предвид променената енергийна среда в региона и общите европейски усилия към осигуряване на нови, сигурни маршрути за диверсифицирани доставки. За тази цел операторът планира провеждане на пазарен тест през втората половина на 2023 г., който да индикира нагласите на пазара към подобна стъпка. На базата на резултатите от теста акционерите на компанията (БЕХ и смесеното гръцко-италианско дружество IGI Poseidon) ще вземат решение за евентуалното разширение на интерконектора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.