Първите и вторите си размениха ултиматуми

Обрат, след обрата. Нови разговори между първите две сили в парламента, след като официално диалогът между тях приключи. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако не бъде постигната договорка за редовно правителство, първият мандат ще бъде върнат неизпълнен.

Остава заплетен казусът около това как би могло да изглежда бъдещото правителство. Още от рано сутринта в петък с ултимативен тон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за бъдещото управление на страната и вариантите пред него. Това на практика е отговор на подадената в четвъртък ръка от ПП-ДБ към първата политическа сила. От ГЕРБ – СДС поздравиха вторите за хода, но казаха, че това е последен шанс да се разберат. По-късно от ПП-ДБ дадоха три варианта на ГЕРБ-СДС – да предложат те правителство на малцинството, но да търсят подкрепа от други партии, да се откажат и да се отиде на избори или да подкрепят кабинет на малцинството с мандат на ПП-ДБ. След това дойде отговор и от ГЕРБ-СДС, които дадоха на вторите два варианта – да подкрепят тяхната политическа програма или да се отиде н аизбори.

Още преди първия звънец на заседанието, лидерът на ГЕРБ започна деня с прогноза за мандатите. „Категорично е ясно, че правителство с втория мандат не може да има. Вероятността е нула. Така че илюзията на ПП и ДБ се свежда до това, че ще бъде един провален мандат”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На протегната ръка, този път от вторите към първите, за разговор, от ГЕРБ отговориха положително. „Добър ход е, правилен ход е - да продължим разговора с тях. И не е важно те, ние, думата е заедно. Само това спасява България от катастрофата и пропастта. Както се казва - имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност и неразбиране, че с 64 депутати няма как да ти дадат абсолютната власт”, посочи Борисов.

От ПП-ДБ и днес предложиха три варианта на ГЕРБ-СДС. „Извън театъра, имат три варианта. Първият да предложат кабинет на малцинството с подкрепа на ДПС. Втори вариант – да отидем на избори, трети вариант да подкрепят наш мандат”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

А от ГЕРБ-СДС отговориха с контрапредложение. „Огледално. Те имат два варианта- да подкрепят наш мандат или отиваме на избори”, подчерта Десислава Атанасова, ГЕРБ.

Разговорът за кабинет се прехвърли в пленарната зала, с първото изказване на Борисов като народен представител в това НС.

„Тук, сега - можеше да има наши министри, които да носят отговорност. А ние ще изберем проформа комисии, тупаме топката и ще се видим другата сряда”, заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов.  

„Г-н Борисов зависи от вас. Спрете да прехвърляте отговорността на другите”, контрира Корнелия Нинова, БСП.

Междувременно, ГЕРБ -СДС приключиха с разговорите за подкрепа от останалите партии в парламента. Последният разговор беше с „Възраждане”.

„Наясно сме, че не бихте подкрепили никой освен вашия мандат”, каза Десислава Атанасова, ГЕРБ. „Ние не можем да подкрепим какъвто и да е вид на правителство в този парламент”, категоричен беше  Цончо Ганев, „Възраждане”.

Появи се и ново напрежение. Този път между „Възраждане” и формацията на Кирил Петков и Асен Василев. От партията на Костадин Костадинов обясниха, че в 47-ия парламент са получили предложение от „Продължаваме промяната”.

„Получихме покана за управление. Ние отказахме. Имаше такава и в 48-ия парламент. Предложиха ни постове”, посочи Ганев.

„Никога не е имало такова предложение. Омръзна ни от слухове”, подчерта Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.