604 хиляди подписа бяха удостоверени в Народното събрание

Референдумът за българския лев, иницииран от партия “Възраждане” е все по-близо до това да стане реалност. 604 хиляди подписа бяха удостоверени в Народното събрание, а сега ГРАО започва проверка. Възникват, обаче, много въпроси. Един от най-съществените е може ли да се проведе такъв референдум, ако е в разрез с договора ни за членство в Европейския съюз?

Според конституционни експерти, дори броят подписи за референдума да бъде потвърден, пак е възможно да настъпят ключови промени. По договор с Европейския съюз, България трябва да приеме еврото, когато бъдат изпълнени всички икономически критерии. Отлагането нарушава този договор. А по закон, депутатите имат право да променят въпроса за референдума. Формулиран от "Възраждане", той звучи така - “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?” Но експерти казват - още няколко думи може изцяло да променят смисъла му.

Първият етап от проверката - сравнение между хартиени и електронни подписи приключи.
“Подписите, които са валидни, са много повече от тези минималните изискуеми от закона 400 хиляди, следователно референдум ще има”, заяви Костадин Костадинов, “Възраждане”.

След края на проверката и удостоверяването на над 400 хиляди валидни подписа, следва дебат в комисия и зала. А депутатите могат да решат - да оставят въпроса или да го променят.

“Редактирането на въпроса е възможно в кръга на предмета, тоест да бъде поставен, вместо срок, друг критерий”, категорична е доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

“Няма как да се промени въпроса, защото всъщност в него има една конкретна дата, която няма как да бъде пипана по какъвто и да било начин”, посочи Костадин Костадинов, “Възраждане”.

Ако обаче въпросът се допълни, той може да звучи така - "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година или до изпълнение на критериите от Маастрихт?” Според експертите това е допустимо действие, което обаче променя смисъла на въпроса за референдума.  Вторият дискусионен въпрос - може ли Народното събрание да гласува против този референдум, независимо дали са събрани над 400 хиляди валидни подписа.

“Парламентът го обсъжда, но е длъжен да го приеме. Той просто го обсъжда” твърди Костадин Костадинов, “Възраждане”.

“Народното събрание може да откаже да вземе решение, но тогава отказът също ще подлежи на Конституционен контрол. “Възраждане” нямат 48 народни представители, които да се обърнат към Конституционния съд, но теоретично е възможен този сценарий”, подчерта доцент Киселова.

Договорът, с който България се присъедини в Европейския съюз повдига още въпроси. Там е записано, че трябва да приемем еврото, когато са изпълнени определените критерии за това. А според Закона за прякото участие не може да се оспорва вече ратифициран договор.

“Възможно е Конституционният съд да обяви, че не съответства не само на Конституцията, но и не е в съответствие с международен договор”, твърди доцент Киселова.

Проверката, която сега започва на подписите в ГРАО може да продължи до 45 дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.