Тя е първата жена офицер, завършила специалността "Военновъздушни сили" във Военната академия "Георги Раковски"

Тази събота в „Тук и сега” Деси Банова-Плевнелиева ни среща с полковник Невяна Митева. Двете разговаряха при комплекс „Червено знаме”, който, за съжаление, тъне в разруха. Тя има над 200 медала, купи и отличия като държи националните рекорди на 100 и 200 метра бътерфлай. Тя е първата жена офицер, завършила специалността "Военновъздушни сили" във Военната академия "Георги Раковски".   

„Вярвам, че тези славни години на българското плуване ще се върнат и ще се направи всичко възможно това спортно съоръжение, на което се намирамe, да добие нов облик”, сподели Митева.

Тя разказа как е решила да остави спортната кариера и да се отдаде на военната. 

„Не беше лесно решение. Имах доста опции да продължа с треньорска кариера не само в страната, а и в чужбина. Даже известно време работих с малки деца на този басейн. Дойде обаче един момент, в който трябваше да взема сериозното решение дали да се развивам като спортен кадър или да избера военната професия. С промените през 1989 г. този избор беше наложителен. Жени военни е имало много преди мен. За мен те са изключителен пример. Не съм постигнала нещо изключително, а просто съм един продължител на това, което са извоювали поколенията преди нас”, обясни полковникът.

„Тук и сега”: Диляна Попова - разкази от личния ѝ свят (ВИДЕО)

Припомняме, че Невяна Митева беше издигната от Инициативен комитет като кандидат за вицепрезидент заедно с кандидата за президент и ректор на Софийския университет. проф. Огнян Герджиков. Тя коментира и какво мисли за присъствието на жените в политиката.

„Преди няколко години Сдружението на жените военнослужещи беше поканено в българския парламент. За нас беше изключително приятно да вдигнем на крака народните представители. Смятам, че колкото повече жени присъстват и правят политиката, толкова по-добре за страната”, каза още полк. Митева.

Какво сподели тя за любовта – гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.