Защо на брачните халки на родителите му не е изписана датата на тяхната сватба

Сега ще видите Филип Димитров в светлина, която не сте и подозирали. За първи път ще чуете семейната история на първият премиер на СДС. Защо на брачните халки на родителите му не е изписана датата на тяхната сватба, а на деня, в който преживяват най-големия си ужас. Каква е цената на тежкия съветски покров, който обгръща България на девети септември 1944 година. И как затворът се превръща в място, където се търси спасение от терора и екзекуциите на развихрилите се комунистически наказателни отряди. 

Филип Димитров. През 1991 година той става първият министър-председател от Съюза на демократичните сили. Формацията, дошла на крилете на надеждата за промяна на комунистическия режим. По време на неговото управление започват тежките реформи, които трябва да трансформират фалиралата социалистическа икономика и да изправят страната на крака. Като министър-председател признава независимостта на Македония. Неговият род по бащина линия е с корени точно там. И до днес в Крива Паланка живеят негови далечни братовчеди. Филип Димитров споделя, че в семейството му отдавна се предава легендата, че родът му произхожда чак от рода на цар Самуил.

Филип Димитров: Свободите са това, което не може да ми се вземе

Васил Попдимитров, дядото на Филип Димитров, трябвало да поеме катедрата по църковна история в Богословския факултет на Софийския университет. Но избухването на Първата световна война отлага откриването му. Васил решава да се запише доброволец. Назначен в щаба на армията, поискал лично от главнокомандващия ген. Никола Жеков да бъде изпратен на фронта. Връща се жив, но тежко болен.

По майчина линия, в рода на Филип Димитров има недотам богоугодни хора. Които обаче получават просветление и в крайна сметка също достигат до помирение с бесовете в живота си. Един от предците на Филип Димитров е Андуш. Той е бил откровен разбойник и се е препитавал с грабежи по пътищата на Османската империя. След като натрупал сериозно богатство, което скрил по пещери и тайници, се отправил към Божи гроб. При завръщането си, Андуш изровил част от имането. Седнал в местната кръчма и след няколко кани вино започнал да разказва за подвизите си. Не спестил и факта, че в себе си, носил част от жълтиците. Когато излязъл от кръчмата бил нападнат, пребит и ограбен.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.