Затворени улици, скъпи паркинги и повече пешеходни зони и велоалеи – сред плановете на парижкото кметство

Тревожна статистика - годишно в Европа мръсният въздух отнема преждевременно живота на близо 240 000 европейци. Неслучайно политиката на европейско и на местно ниво е съсредоточена към заличаване на тази негативна тенденция. Париж е един от градовете, който работи усилено за по-зелено бъдеще на своите жители.

Столицата на Франция попадна в класация като най-зеления град в Европа. Там велосипедите често заменят автомобилите. На почит са и други алтернативни методи за придвижване, които са не само по-евтини, но и спестяват време в огромните парижки задръствания.

В борбата с климатичните промени един българин в града на светлината адаптира работата си, за да отговори на екологичните амбиции на местната управа. Преди две години Огнян Тодоров заменя рикшата на педали с електрическо тук-тук. „Това е бъдещето. Хората се радват много. Няма газове, няма замърсявания, тихо е и по-евтино, разбира се”, обяснява той.

Затворени улици, скъпи паркинги и все повече пешеходни зони и велоалеи – плановете на парижкото кметство изнервят милионите шофьори, но това не променя намеренията на столичната управа.

Ако работите във Франция, работодателят може да покрие пътните ви разходи, при избор на алтернативен транспорт. В случай, че се придвижвате до работа с велосипед, фирмата поема до 25 цента за изминат километър или общо до 500 евро на година.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook