Бившият шеф на НСО посочи, че охранителят в първата кола от кордона е трябвало да забележи устройството

"Струва ми се, че атентатът срещу Гешев не е истински, а е камуфлаж. Ако наистина е направен такъв опит, той е бил с цел само да сигнализира нещо". Това каза бившият шеф на НСО ген. Красимир Станчев в предаването "На фокус".

Според него Гешев е поискал и колата да му бъде сменена с брониран автомобил, след това пътува към София вместо към Турция. "Въпросният експерт от Израел е дошъл час и половина преди взрива. Всичко това поддържа версията за инсценировка. Този взрив не е могъл да убие главния прокурор. Може да се помисли за инсценировка. За мен би било обидно, ако е така. След като се вози на брониран автомобил, има информация за риск за неговата сигурност. Един брониран авотмобил никога не бива да се движи без оперативна кола зад него. В случая е имало автомобил с превантивна функция, но не и пилотна. Първата кола проверява трасето на малко разстояние преди придвижване на охраняваното лице. Според него в случая тя не е действала професионално. След като е трябвало да намали, за да вземе въпросния завой, как може да не се забележи нещо, което е на 1,5 метра от пътя, аз бих имал претенции към охранителя в нея", посочи той.

Прокурор Чапкънова: Съдейки по пораженията, взривът не е бил само за сплашване на Гешев

По думите му не е нормално нивото на сигурността на автомобила на Гешев да е по-голямо от това на президентския. "Изведнъж да се налеят пари в специализирани автомобили не знам дали е нужно точно сега. Те се използват и за охрана на чуждестранни делегации. Моите спомени са, че бяхме закупили автомобили за министрите, които не бяха бронирани, а бронираните бяха още по-стари. Видеорегистратори няма в специализираните автомобили, обикновено заради охраняваните лица, които го предпочитат. НСО е била използвана за частни цели. По мое време имаше занятия по обща физическа подготовка, стрелба, полигон, бойно-приложни техники, английски", разкри Станчев. И допълни, че напусналите службата си търсят работа навсякъде. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook