Според туроператор има увеличаване на цените в рамките между 15, 25-30 и 35%

Малко преди новия летен туристически сезон в бранша отчитат нов недостиг на спасители, но по-чисти плажове за лятото на 2023-та и по-високи заплати за служителите в туристическия сектор. 

На един от бургаските басейни предстои пореден изпит и инструктаж за спасители. Старши спасител Васил Алексиев скоро ще изпълнява функциите си и на морски гард на плаж Крайморие. Той споделя, че недостиг на спасители по-скоро няма.

Макар и началото на месец май в Слънчев бряг вече има туристи от Полша и Великобритания, които са платили за почивката си у нас в ранни записвания на значително по ниски цени. И не се оплакват. Но организирания туристопоток тръгва за почивка по българското Черноморие в края на този месец. За ръст на цените на пакетите за новия сезон се заговори още при поскъпването на храната, електричеството и водата у нас.

Ще има ли поскъпване на чадърите и шезлонгите по Черноморието

"Има увеличаване на цените в рамките между 15, 25-30 и 35%. Това е тенденцията на сключване на новите договори. Пазари като Русия и Беларус няма да има и това лято, Украйна и Молдова вървят плахо. Другите пазари са Чехия, Полша, Словакия, Унгария там вървят резервациите", обясни Иван Кирязов - туроператор.

Освен туристите у нас идва и сезонна работна ръка от трети страни основно в Слънчев бряг, в която сфера също е отчетен ръст на заплатите. Според туроператорите обаче страната ни отстъпва по облик и инфраструктура в сръвнение с дестинации като Гърция, Турция, Албания или Хърватия. И е трудно да се завишават цените на фона на тези, които предлагат южните ни съседи. Проблем и този сезон остават слабата реклама на държавата, проблемите с обучен персонал и качествено обслужване и предлагането на развлечения и културни забележителности, които голяма част от туристите търсят. 

"Към днешна дата не бих казал че ние не сме изпревалири Гърция и Турция по конкурентноспособност. За съжаление. Много неща е необходимо да се направят, за да може България като дестинация като цяло да стае така доста сериозно конкурентна", заяви Кирязов.

За сметка на това обаче, България е конкуретна по чистите и отличени със „Син флаг” плажове, които тази година са с рекорден брой от 21 плажа и 1 пристанище, носещи най-престижният световен етикет за качество.

С мобилно приложение: Резервираме чадър и шезлонг онлайн

"Със сигурност нашите плажове се класират много по-добре от много от турските и гръцките плажове. Особено тези със „Син флаг”, аз гарантирам за тях. Свидетелство за качеството на нашите плажове даде и последната проверяваща на нашите плажове, която беше от Гърция, която тайно на ухо ми каза „мечтая си нашите гръцки плажове, които проверявам да бъдат като твоите със син флаг”, заяви Станимир Георгиев - председател на Българско движение „Син флаг”.

Сред новотличените плажове са два напълно нови плажа - „Бяла-юг“ и „Хижа Черноморец-юг“ във Варна, а към престижното отличие се завръща и плаж Свети Влас. Най-дългогодишен носител на „Син флаг“ у нас, със сертификат от 1995 година пък е „Слънчев бряг“. Според бранша, много от гръцките, турски, ори и плажовете по адриатическото крайбрежие имат много по-лоши показатели от българските. 

А луксозното пристанище "Марина Диневи", според журито, по много от критериите изпреварва дори испанското пристанище в Марбея и няколко от френската Ривиера. 

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.