Тази година то е под надслов „Заедно“

Празнуваме Деня на Европа - ден на мира, обединението и ценностите, върху които се изгражда Европейският съюз. По традиция на днешния ден, веднага щом се стъмни, в София оживява 3D мапинг шоу. То ще започне в 21:15 часа.

5 години след края на Втората световна война, държавите на Стария континент все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения. Именно на днешната дата тогавашният външен министър на Франция произнася историческата „Декларация Шуман“. Тя полага основите на днешния Европейски съюз. „Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война. То няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност”, каза тогава Робер Шуман.

За да отбележи Деня на Европа, президентът Румен Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част. В присъствието на политици и десетки граждани пред сградата на президентството беше издигнато знамето на Европейския съюз – под звуците на „Одата на радостта“.

"ГЪЛЪБ НА МИРА": Кмет на родопско село със специален фестивал за 9 май

В Деня на Европа за пети път Бюрото на Европейския парламент в България беше подготвило триизмерно мапинг шоу -  тази година то е под надслов „Заедно“. Визуалният спектакъл ще „оживее“ на фасадата на Регионалния исторически музей, за да разкаже история за ценностите, върху които е изграден Европейският съюз. Прожекциите ще продължат по време на Фестивала на светлините Лунар. От четвъртък до неделя тази и още много светлинни творби ще украсят фасадите на знакови сгради в София – Националната библиотека, Народният театър, НДК и много други.

Сред най-нетрадиционните инициативи за отбелязване на Деня на Европа беше първият по рода си европейски фестивал „Гълъб на мира“. В небето над родопското село Забърдо полетяха 78 гълъба.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.