Указът за придобиване на българско гражданство е подписан на основание неговия български произход

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на Християн Пендиков на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Тя подписа указа за придобиване на българско гражданство на основание неговия български произход.

Припомняме, че Християн Пендиков - секретар на вече закрития български клуб "Цар Борис Трети" в Охрид – беше нападнат и пребит в родния му град на 19-и януари тази година. 
След побоя той беше транспортиран със самолет за операция във Военномедицинската академия в София – със счупена челюст и наранявания в областта на ребрата и гърдите.

Според прокуратурата в Охрид побоят над 21-годишния Пендиков е извършен от омраза към етническата му принадлежност.

„За мен е огромна чест да Ви връча указа, с който България ви предоставя гражданство. От днес ще имате правата и задълженията, които има всеки един гражданин у нас. Горда съм, че мога да връча български документи за самоличност на един млад, смел човек, който въпреки насилието и заплахите остана верен на произхода си”, каза Йотова по време на церемонията.

От своя страна Пендиков благодари на всички, които са му помогнали и призна, че все още получава заплахи за живота си.

А въпреки обещанията от Скопие, че българите ще бъдат вписани в Конституцията им, вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че дори не е виждала проект на подобни промени.

„Двете страни се ангажират да се борят срещу езика на омразата – първо условие, което не се спазва. Второ, да има превенция на езика на омразата - също не се спазва. Трето, да се преследват всички онези, които си служат с езика на омразата, които имат действия насочени срещу различни етнически групи. И това не се спазва”, уточни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.