Лекарите не са успели да спасят момичето след инцидент, родителите й са дали съгласие за даряване на органите

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души, след като изпадна в мозъчна смърт. Лекарите не са успели да спасят младата Даная след претърпян инцидент. Родителите й обаче са дали съгласието си органите на детето им да бъдат дарени.

Борбата за живота на Даная започнал миналия петък, когато била приета в „Пирогов”. Състоянието й рязко започнало да се влошава след удар в главата в края на април.

„Непосредствено след удара също потърсихме помощ, но нямаше индикации за нещо сериозно, кръвоизлив, оток или каквото и да е било”, обясни майка й.

Няколко дни по-късно обаче главоболието станало непоносимо и родителите й отново потърсили помощ.

15-годишен донор спаси петима души

„Направихме скенер и излезе, че има хематом.  Първото нещо, което ни казаха в спешния кабинет, беше: „Ще ни погостувате малко, да наблюдаваме”. След като я качиха в реанимация, нещата започнаха да се влошават. Оттам нещата се развиха мълниеносно. И стигнахме дотук”, споделя Ани Стоянова.

Лекарите от „Пирогов” казват, че са направили и невъзможното, за да спасят момичето.

„Детенцето постъпи в тежко състояние и въпреки нашите усилия. Детето има заболяване с нарушение в кръвосъсирването. Претърпяла е лека травма, което обичайно не би трябвало да доведе до тежки последици, но при нея е имало сериозни. Нещата прогресираха и не отговори на медикаментите, хирургията и стигна до състояние на мозъчна смърт”, обясни доц. Богдан Младенов.

"Спартан" помогна при донорска ситуация

Най-тежката новина за родителите съобщил именно доц. Младенов. А те в мъката си, успели да намерят сили и да кажат „да” за живота. За да продължи детето им да живее чрез някой друг.

„Тези хора успяха да съберат сили и да кажат „да”.  
Те са дали шанс на няколко човека да живеят пълноценен живот. Промяната на живота на тези хора е благодарение на Даная”, каза доц. Младенов.

„Дори нямаше нужда да ме убеждава. Това за мен е единствената частица, искрица, надежда и любов излязла от тази ужасна трагедия”, казва майката.

Бъбреците на Даная вече се трнасплантирани в Александровска болница. Реципиенти са 28-годишен мъж и жена на 71. А едно дете, на годините на Даная, ще вижда чрез нейните очи.

„Много искам някой да вижда света през нейните роговици. Тя беше вълшебна, няма такова 15-годишно, толкова е светла. Много любов имаше в нея”, казва майката.

Любов, която майката на Даная вярва, че продължава да живее чрез другите.

„Не ги познавам, не знам кои са, но ги обичам! Много ги обичам. И искам и те да я обичат. Защото и тя много искаше да е обичана. За мен това е победата. Ние победихме дори смъртта. Победихме я, повярвайте ми. Тя е жива”, казва майката.

Утре безброй бели балони ще полетят във въздуха.

„Ще пуснем балони в небето с послания, и много се надявам да стигнат до нея. И съм сигурна, че ще стигнат до нея”, казва Ани Стоянова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.