Това показват данни на индийския държавен кредитор

Вносът на руски петрол в Индия се е увеличил 10 пъти миналата година, предаде Би Би Си, позовавайки се на индийския държавен кредитор Bank of Baroda. Данните сочат, че третата по големина икономика в Азия е спестила около 5 млрд. долара от увеличените покупки на суров петрол от Москва. Това става, след като западните страни намаляват вноса си на енергийни суровини от Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Приходите на Москва от петрол се сриват

Русия продава енергия с отстъпка на страни като Китай и Индия, която е третият по големина вносител на петрол в света. През 2021 г. руската суровина представляваше само 2% от годишния внос на суров петрол в Индия. Тази цифра сега възлиза на почти 20%, съобщават от Bank of Baroda.

Покупките на петрол от Русия през последната финансова година са спестили на Индия около 89 долара на тон суров петрол, показват данните.

Въпреки натиска от страна на САЩ и Европа, Индия отказа да се придържа към западните санкции. Ню Делхи също така не осъди изрично нахлуването на Русия в Украйна. Индия защити своите покупки на петрол, заявявайки, че като страна, зависима от вноса на енергия и с милиони хора, живеещи в бедност, тя не е в състояние да плаща по-високи цени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.