11-ият пакет от санкции се различава от предишните по това, че „се фокусира върху заобикалянето и ще има различно въздействие“

Всички страни от ЕС се съгласиха на по-строги енергийни санкции срещу Русия, съобщава вестник „Политико“, позовавайки се на източници. Срещу това решение не са се обявили дори онези държави, които „се възползваха от недеклариран внос на руски петрол“, се казва в материала.

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

Дипломат от ЕС каза пред изданието, че 11-ият пакет от санкции се различава от предишните по това, че „се фокусира върху заобикалянето и ще има различно въздействие“, така че страните отделят време и обмислят всички предложения. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще наложи вето на всички санкции на ЕС срещу ядрената енергетика на Русия поради факта, че това ще промени вътрешните цени на енергията и ще стимулира инфлацията.

На 9 май шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен назова целта на 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация да противодейства на заобикалянето на съществуващите ограничителни мерки. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС