Той е в България по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Политици, президенти, хора от бизнеса и публичния сектор присъстваха на лидерската среща с бившия американски президент Бил Клинтън. Той е в България по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Разговорите са във втория ден от визитата на Клинтън в София.

Годината е 1999. Десетилетие след промените, България има нужда от посока. А първото посещение на действащ американски президент променя курса ни – на Запад.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Винаги ще съм горд с това, че бях първия държавен глава на САЩ, дошъл в България. Ето го и президентът Петър Стоянов, който ме покани – на първия ред е", заяви Клинтън.

И освен че присъства, Стоянов също върна лентата 24 години назад.

„За първи път той даде послания, които отекнаха в целия свят – България трябва да стане член на Евроатлантическото семейство, инвестирайте в България. Тоест посещението беше дипломатическо", коментира сега Петър Стоянов, президент на България (1997 – 2002).

А този път, смята той, визитата би могла да е по-стратегическа за българския бизнес.

„Всяко едно посещение на световна личност като президента Клинтън е важно за България, защото България влиза във фокуса на новините. Освен всичко съм и лично развълнуван. Така че радвам се, да, това му казах и сега”, заяви Петър Стоянов.  

Положителна беше и равносметката на президента Клинтън за промяната, която страната ни е претърпяла през изминалия четвърт век.

„България успя да заеме достойното си място в ЕС и НАТО и продължи да е добър приятел на Америка”, каза Бил Клинтън.

А днес целта, с която 42-ият президент на САЩ застана пред лидерите от българския бизнес и публичния сектор, беше една: да ги вдъхнови и подтикне към действие.

„Живеете много близо до конфликта в Украйна, сблъскваме се с климатичните проблеми, с мигрантския натиск. Да си сътрудничим е по-добро решение от това да сме в конфликт. И почти винаги демокрацията е по-добро решение от авторитаризма”, заяви Бил Клинтън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.