Участник в събитието е еврокомисарят Оливер Вархеи

София е домакин на форум за разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. Участник в събитието е еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

„Руската агресия в Украйна предизвика усложнения в три от страните в региона и техният избор беше съвсем отчетлив - а именно, единственото решение е присъединяването към ЕС. Държавите членки много добре разбират, че е в интерес на Евросъюза да интегрира все повече държави членки, тъй като това осигурява в дългосрочен план мир и благоденствие”, посочи Вархеи.

На форума „Европейският съюз среща Балканите” трябваше да бъде и външният министър на Северна Македония Буяр Османи, който обаче не присъства на събитието.

Темата по разширяването със Западните Балкани коментира и евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик по Северна Македония. От свое име и от това на Брюксел той разкритикува събитията около Андрей Ковачев, който беше спрян на границата на РСМ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.