„Икономически вече ни стана навик да съкращаваме капиталови разходи", каза Георги Вулджев

„Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже. На политиците не им се реже, а те си представят, че за тях най-важното е да бъдат харесвани и обичани и винаги могат да си вдигнат данъците”. Това заяви икономистът Кузман Илиев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, най-вероятно в бюджета ще има орязани пари от всички пера. „Икономически вече ни стана навик да съкращаваме капиталови разходи, то си личи и като видим дела на БВП за това, което не е добре за икономика като българската, която е изостанала и са нужни инвестиции”, обясни той.

„Прави много лошо впечатление как важни пъти артерии са започнати, направени са копките, които ерозират и са покрити с почва”, каза Илиев по повод капиталовите разходи.

„Дефицитът може и трябва да бъде намален, дори може да има излишък. Това зависи от нас. Ние приемаме, че разходите само могат да растат и показваме на света, че не можем да контролираме разходите си. Като скачени съдове са частната икономика и публичните разходи”, каза Илиев и обясни, че повишението дори на корпоративния данък, е опасно. Много опасно е вдигане на данъците при спадаща икономика, предупреди той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Таня Петрова: Рекордно високи капиталови разходи са заложени в проектобюджет 2023 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook