Вътрешният министър предложи промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата

Вътрешният министър Иван Демерджиев предложи на народните представители промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Сред измененията, за които настояват от МВР, са по-ниска максимална скорост за движение по магистралите. В част от градовете пък ограничението да бъде намалено до 30 км/ч, настояват още униформените. Младите шофьори да имат придружител, а глобите за нарушения да бъдат по-високи и фиксирани.

С две ръце на волана: За какво да внимаваме, докато шофираме в Гърция

Исканите промени в НК са свързани и с минималните наказания. Според Демерджиев те трябва да бъдат по-сурови. Също така трябвало да бъде инкриминиран повторният отказ на водач да даде проба за алкохол или наркотици. Министърът на вътрешните работи беше извикан на изслушване в парламента заради случая с двамата прегазени младежи на булевард „Сливница” в София.

„Генерални ограничения на скоростта, като се започне от определени жилищни квартали - там да се намали до 30 км/ч, скоростта и се стигне до магистралата. Това не са само наши предложения, това са тенденции в цяла Европа в сферата на пътната безопасност”, обясни Демерджиев.

Предстои тези промени да бъдат разписани и да потърсят подкрепа в Народното събрание. Междувременно, близки на загинали в катастрофи се събраха на нов протест пред Съдебната палата. Те поискаха шофьорите, отнели човешки животи на пътя, да не могат да бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Те са разговаряли и с Иван Гешев.

„Абсолютно пълно съдействие ни обеща главния прокурор и говорителката му Сийка Милева”, споделиха протестиращи.

Ограничение до 30 км/ч във все повече градове в Германия (ВИДЕО)

Вътрешният министър коментира и темата за мерките срещу домашното насилие. Демерджиев предложи да се забрани на извършителя да комуникира по какъвто и да било начин с жертвата и да не може да носи или притежава оръжия и взривни вещества. Според силовия министър трябвало да се разкрие телефон за помощ, а закрилата да бъде безплатна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.