Това е записано в регулаторна декларация

Швейцарската банка UBS е била притисната да придобие закъсалия си конкурент Credit Suisse, сключвайки нежелана сделка. Това се посочва в регулаторна декларация, подадена от банката, съобщава Ройтерс.

В декларацията до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ UBS обяснява, че е разполагала с едва четири дни за извършване на надлежна проверка на сделката предвид „извънредните обстоятелства”. Щетите от това придобиване за швейцарския кредитор се оценяват на около 17 милиарда долара, посочиха от банката. UBS очаква да компенсира загубите, като регистрира еднократна печалба от 34,8 милиарда долара от така наречената „отрицателна репутация”, отнасяща се до придобиването на активи на много по-ниска цена от истинската им пазарна стойност.

БАНКОВАТА КРИЗА: Credit Suisse отчете загуба от 68 млрд. долара

Подадените документи разкриват още, че UBS е проявявала интерес за закупуването на Credit Suisse още през октомври 2022 г., когато комитет към Борда на директорите е прегледал затрудненото положение на конкурента й. От декември миналата година до средата на януари ръководителите на Credit Suisse също са обсъждали с швейцарското правителство евентуални възможности, включително сливане с UBS.

Най-голямата швейцарска банка се съгласи да купи своя по-малък конкурент, след като той бе изправен пред изтегляния на депозити и обезценки. Благодарение на помощ от държавата, UBS придоби Credit Suisse зa 3,4 милиарда долара), като ще поеме загуба от 5 милиарда франка, произтичаща от закриването на част от бизнеса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.