Очаква се позиция на председателите на върховните съдилища

Първи пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник. Днес се очаква позиция на председателите на върховните съдилища - Галина Захарова и Георги Чолаков. Те, заедно с Иван Гешев, са известни като "тримата големи" в съдебната система и са членове по право на ВСС. До момента официален коментар не е имало.

Съюзът на съдиите излезе с декларация, в която призовава ВСС да отстрани всички замесени - и главния прокурор Иван Гешев, и заместника му Борислав Сарафов, и неговия заместник Ясен Тодоров.

„Ситуацията е изключително тревожна. Въпросът трябва да се разреши законно, защото това е единствената гаранция, че може да има някаква промяна и единственият начин, с който съдената власт разполага.  В конкретния случай предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. За съжаление тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона”, заяви Галина Захарова. 

„Това, което се случва по никакъв начин не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт, точно обратното.  По отношение на процедурата няма как да казвам каквото и да било становище, защото съм част от решаващия орган. Процедурата е публична. Още не сме проверили редовността и допустимостта на процедурата. Следва да бъдат събрани доказателства. Аз съм номинация на Пленума на Върховния административен съд и ако ми поиска оставка, ще я подам веднага”, уточни Чолаков.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.