Съветите на преподавател по електротехника

След като батерия на тротинетка се взриви в апартамента на музиканта от „Ку-Ку бенд” Цветан Недялков и изби прозорците на жилището, възникна въпросът какви опасности крият литиевойонните батерии и как можем да се предпазим от инциденти с тях? В ефира на „Здравей, България” преподавателят по електротехника инженер Йовко Раканов даде полезни съвети за правилна експлоатация.

Освен при производството на електрически тротинетки, такъв тип батерии се използват и при мобилните телефони и лаптопите. Експертът препоръча, ако видим, че батерията се е подула, да не използваме устройството, защото то може да се взриви.

„Добре е, когато се зареждат такива батерии, да не е на пожароопасно място”, подчерта инж. Раканов. Препоръката е това да се случва в коридор или мазе, например. Обикновено взрив може да се получи при презареждане на батерията, казва още преподавателят по електротехника.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.