Това каза президентът след като откри конференцията на началниците на отбраната от Балканите

Има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като откри годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите.

Той напомни, че през годините многократно е изразявал позицията си за работата на главния прокурор и с отказа за подписването на указа за назначението му, но днес не коментира дали обвинител номер 1 трябва да освободи поста. „Не искам да спекулираме с всякакви хипотези. Има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев - това е Висшият съдебен съвет - органът, който кадрува и който взема решения”, коментира Радев. Именно от ВСС зависело всичко, подчерта президентът. „Надявам се от всичко, което излезе наяве - и за политическите вмешателства, и за податливостта на членовете на ВСС, те трябва да покажат независимост и следване на закона”, допълни той.

Президентът отказа да коментира шансовете за връчване на втори и трети мандат, преди да са се изчерпали възможностите за реализиране на първия, но посочи: „Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите”.

Радев открива годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите

Румен Радев коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.