Вижте съветите на експертите

След като батерия на тротинетка се взриви в жилище в София - едно предупреждение:  неправилната експлоатация на устройствата с литиево-йонни батерии може да предизвика взрив. Такива батерии се използват при тротинетки, мобилни телефони, лаптопи, електрически автомобили.

Колкото приложими, толкова и опасни могат да бъдат литиево-йонните батерии. Запалимите материали, които съдържат, могат да се окажат бомба със закъснител, за която дори не подозираме. Затова трябва да ги използваме правилно. И да следим за дефекти. Например, ако забележим, че батерията е раздута, в никакъв случай не трябва да използваме устройството, защото може да гръмне. Експертите обясняват, че обикновено производствените дефекти се наблюдават още при първото зареждане. Затова е препоръчително коридорът или мазето да бъдат местата, където да зареждаме устройствата с по-мощни батерии, като тротинетки например. От Асоциацията за електромобилност напомнят също, че трябва да пазим батериите от влага и още - не е препоръчително да оставяме дълго време батерията включена в зарядното.

А в случай на възникнала повреда, не бива да забравяме, че отговорността за вредите, причинени от дефекта на стока носят производителите. И затова имаме право на обезщетение.

Животът на Кирил Прибойски се преобърнал през 2014-та година. Както обикновено, оставил електрическия си велосипед да се зарежда. Силна миризма на пушек обаче го събудила в два през нощта. Пламъците обзели целия апартамент.

„Тотална щета беше всичко! Наложи се да правя един дълъг ремонт, който продължи близо година, защото всичко беше опушено. Изгоряха ми над 3 хиляди тома книги. Имах и много добра фонотека- и тя изгоря”, посочва Кирил Прибойски.

Литият е силно възпламеним, припомнят експерти. Затова към устройствата, които непрекъснато използваме в ежедневието си, трябва да подхождаме винаги с едно наум. „Най-опасно е, когато се зарежда една батерия, тогава е най-вероятно да се случи нещо такова! При наличие на производствен дефект или при наличие на вече променени параметри на батерия, тъй като при зареждане настъпват литиеви изменения и може да настъпи повреда, която да доведе до късо съединение … взрив!”, заяви инженерът Йовко Раканов.

Сигурен знак, че има дефект в батерията е, ако тя е раздута, допълва инженер Раканов.
„В батерията на лаптопа – има няколко литиево-йонни батерии. Целта на платката е да осигури еднакъв заряд, ако няма такъв, някоя може да получи и да прегрее и тази платка осигурява защита”.

Ако все пак лаптопът, телефонът или тротинетката ви се окажат дефектни, производителят е този, който носи отговорност за вредите, напомнят от Асоциация „Активни потребители”. Включваш в контакта и след час или два батерията гърми. Дали е резултат на инженерна грешка, неправилно проектиране или от производствения процес… Важното е, че щетите трябва да се овъзмездят”, Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители".

В такъв случай, правната помощ е задължителна, допълват експертите. „Хората много често пият една студена вода и не предприемат никакви действия за защита и обезпечаване на правата си, а всеки един човек, който не дай си боже попадне в подобна ситуация, трябва да потърси съвет от нас и юридическо съдействие…само си представете, днес има къде да живеете, утре няма къде да спите..това е една изключително тежка житейска ситуация”, посочва Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.