Ниските температури забавят цъфтежа

Краят на месец май - времето, когато разцъфва царствената Роза дамасцена. Това е и причината хиляди от България да посещават казанлъшко, за да се насладят на този аромат, който трае по-малко от месец.

Все още обаче има много въпросителни как ще бъде прибран розовият цвят тази година. Неяснотите основно са свързани с времето. Ниските температури забавят цъфтежа. Ако през следващите дни градусите скочат - това ще доведе до набъбване на цвета и до проблеми.

Избраха „Царица роза” в Казанлък (СНИМКИ)

За събирането на маслодайната роза ще са необходими около 40 000 души. Само в рамките на месец това е къртовски труд, защото всеки един цвят се прибира на ръка. Към момента коментираната цена за берачите е 1,50 лв. за набран розов цвят. Около 3,50 лв. пък е изкупната за килограм цвят, която според производителите ги поставя на ръба.

На този фон, в петък беше избрана 55-ата „Царица Роза”. „Много се радвам, че тази година имам честта да бъда „Царица Роза”. Изключително горда съм, че мога да бъда представителното лице на Казанлък”, сподели Кристина Попова.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.