Какво стои зад думите - в превода помага председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев

На масата е първият опит за съставяне на редовен кабинет в 49-ото Народно събрание. Ден преди Мария Габриел да се върне при президента с папката за първия мандат, все още не е ясно дали ГЕРБ-СДС ще успеят да съберат нужните гласове в парламента, за да бъде гласувано правителство. На този фон, вибрациите от трусовете в съдебната власт се прехвърлят към парламента. Седмицата обобщава Нели Тодорова.

Изминалите седем дни пренаредиха дневния ред на депутатите и те скоростно започнаха да разглеждат текстовете за контрола и отстраняването на главния прокурор. За това се намери мнозинство. Въпросът е ще се намери ли нужният брой депутати, които да подкрепят правителство.

Онези, които застават зад първия мандат, събират общо 116 гласа: ГЕРБ-СДС - 69, ДПС - 36 и ИТН - 11. Към тези 116 гласа трябва да се добавят още поне пет, за да бъде избрано правителство. Търсенето им продължава до последния момент. Дали от ГЕРБ-СДС ще опитат да убедят някои от другите групи да гласуват за първия мандат тепърва предстои да видим.

Съществува и друга възможност - 116 гласа да се окажат достатъчни, защото 121 са нужни, ако приемем, че всички депутати са в залата. Ако се окаже, че 5-6 души ги няма, тогава гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН може и да се окажат достатъчни. От БСП съобщиха, че вече са спрели отпуските, за да може всички техни депутати да са в залата и да гласуват „против”.

Междувременно, трусовете от Съдебната палата достигнаха бързо до парламента. След всичко изговорено тази седмица ни трябва юрист, за да разберем всъщност какво стои зад думите. В превода ни помага председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. Още през 2020 година съветът излиза с позиция, че Иван Гешев не отговаря на изискванията за главен прокурор.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.