В над 260 български училища зад граница се стягат за 24 май

Тържествата за 24 май – Денят на Българската азбука, просвета и култура, в чужбина започнаха по-рано тази година. Българските неделни училища зад граница са над 260. Кореспондентът ни в Германия Натали Пашева посети училището в Кьолн „Аз Буки Веди“. По думите на директора на училището Росица Байрактарски с всяка година броят на учениците там се увеличава. Към училището има и часове за най-малките, които са в детска градина, както и за порасналите ученици, които най-често са германци и искат да научат езика на децата си. Как се съхранява българският език зад граница разказваме с картина от Кьолн.

„Има много семейства, които намират пътя към нашето училище, за което се радвам. Точно, такива тържества обединяват училището като семейство, което празнува заедно. Това е много важно. В Европа и по света броят на училищата се увеличава, определено”, каза директорът на неделно училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн Росица Байрактарски.

Само след няколко седмици на трети юни деца в първи и втори клас от различни неделни училища, ще се срещнат в Ирландия на международен конкурс по четене. Той е иницийран от училището в Кьолн.

По думите на директора на неделно училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн идеята е да се обединят децата, те да се срещат. „Деца, които говорят български, но са израснали или родени в други държави. Да имат един форум, в който могат да играят заедно. Тази идея много ни хареса. Започнахме през 2017-та с първото издание на конкурса в Кьолн”, каза Байрактарски.

 А подготовката вече тече на пълни обороти. Андрей Илиев, ученик в неделно училище „Аз Буки Веди“ каза, че по тридесет минути на ден чете. Валентина Илиева обясни, че много обича да чете книги.

Няколко семейства от Германия дори ще пътуват от Ирландия, за да подкрепят децата си на предстоящия конкурс. „Моето дете Валентина прояви голям интерес и желание към този конкурс. Миналата година също участва в конкурса, който беше в Кьолн, в училището, заедно с други деца. И тази година като получихме покана отново да участваме я попитах и тя каза „разбира се“. Ние искаме по всякакъв начин да подпомагаме децата в техните желания и интереси. Валентина прояви голям интерес и ние с баща й решихме, че ще последваме нейното желание и я подкрепяме в нейната инициатива”, каза майката Надежда Илиева.

А някои вече имат планове и за след конкурса. Мартин Байкушев е ученик в неделно училище „Аз Буки Веди“. „Аз на втори юли отивам в България и вече нямам търпение, защото аз си обичам България и харесвам българския език”, каза той.

Родителите разказват, че не е лесно да предадеш езика на децата родени или израстващи в чужбина, но с желание и воля успяват. Бащата Радослав Илиев обясни, че в началото са имали трудности, защото детето започнало с немска детска градина и в началото говорело само на немски. „После лека-полека като го записахме на българското училище тук в Кьолн всяка година ставаше все по-лесно и по-лесно. Да, не е лесно, но не е невъзможно”, каза Илиев.

„За мен е важно да запазим българският език. Според мен това е първата стъпка към запазване на българското самосъзнание. Ако децата ни не говорят български след време българското самосъзнание ще има много малка стойност. Тоест претопяването може да се случи само ако те забравят езика. Езикът е моста, който ще ги свързва и с техните роднини и с пътуванията до България. Изобщо ще има бъде един шифър за разкодиране на българската култура”, категорична е Росица Байрактарски, директор на неделно училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.