От Министерство на туризма прогнозират дбри резултати за бранша това лято

Официално поставиха началото на летния сезон. Откриването беше в най-стария български курорт „Св. св. Константин и Елена".  Летният туристически сезон стартира с добри новини за бранша.

„България е на 6-то място в света по възстановяване за 2023 г., спрямо 2019-а, по данни на Световната организация по туризъм. С 27 % имаме ръст спрямо зимния сезон - за летния данните също са отлични, прогнозата е много добра. Ще бъде между 5 и 7 % по-добър от рекордния ни сезон през 2019-а”, заяви Илин Димитров, министър на туризма.

Какви са правилата за къмпингуването

А държавата очаква силен сезон. ”Ако успеем да се преборим с държави като Италия, Чехия, то ние ще влезем в Изпълнителния съвет и има голям шанс следващият председател на Световната организация по туризъм да бъде и българин”, подчерта ресорният министър.  

Тази година от бранша ще разчитат основно на традиционните туристи за страната ни. „Ние традиционно се радваме на много голям интерес от български туристи. Разбира се запазват се пътуванията и гостите, които имаме от Румъния, Германия, Полша, Чехия”, заяви Елена Косева - изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена Холдинг".

„Аз съм оптимист и всички тези усилия дават резултат и той е видим. Туристи ще има. Вече как ще ги обслужим - зависи от сектора”, категоричен е министър Димитров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.