До 20 години затвор за смърт на пътя, причинена от пияни шофьори, предлагат депутатите

До 20 години затвор за смърт на пътя, причинена от пияни шофьори, предлагат депутатите. Парламентът прие на първо четене редица изменения в Наказателния кодекс. Една от тях е, че ще се криминализира отказът от проверка за алкохол и наркотици. Освен това се предвиждат по-тежки наказания – лишаване на свобода от 15 до 20 години, както и превозното средство, което шофьорът е управлявал пиян или дрогиран, да бъде конфискувано.

Както стана ясно седем са законопроектите, които НС прие на първо четене. Но според експертите не по-строгите наказания могат да решат проблемите на пътя, а превенцията и контролът са съществените функции на МВР, които могат да спрат войната на пътя.

Тя е една от многото майки, загубили детето си след катастрофа на пътя. Христина Дойнова от Самоков винаги ще помни 17 април 2022 г., защото тогава като пешеходец синът ѝ - 20-годишният Митко, е блъснат край Боровец, прибирайки се от дискотека сутринта. 
„По-голяма присъда от тази да убият детето ти и да го надживееш – няма. Вярвайте ми!”, твърди Христина.

Вече година разследващите разплитат случая. Обвинен е 33-годишният шофьор, който след катастрофата бяга. По-късно от прокуратурата съобщиха, че той е карал пиян с 1,49 промила. Делото все още не е внесено в съда. „Не казвам, че няма закони, но се неглижират такива шофьори, които след употреба на алкохол и опиати, продължават да карат”, посочва почернената майка.

Потърсихме и другата страната – обвинения Иван Виденов, но без успех. Протест срещу войната по пътищата имаше и в Самоков. За половин час пътят към Боровец беше затворен.

Още в петък парламентът прие на първо четене по-високо наказания за смърт на пътя – от 15 до 20 г. затвор за пиян и дрогиран шофьор, убил човек. Предвижда се и конфискация на автомобила.
„Той ще убие човек и ще му конфискуваме автомобила. Ще конфискуваме един смачкан автомобил, ще стои на някакво място и няма да се използва за абсолютно нищо”, твърди Тенчо Тенев, бивш началник на „Пътна полиция”-София.

Дава и примери. ”В селото, където живеем, сложихме един знак. Скоростта се контролира с радар. Мога да ви кажа, че за последните 10 години по централната улица няма нито едно ПТП”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.