Дим, пепел и разтопена лава се изхвърлят в небето

Мексиканските власти повишиха нивото на предупреждение за вулкана Попокатепетъл на една степен под червената тревога, тъй като дим, пепел и разтопена лава се изхвърлят в небето, създавайки рискове за авиацията и отдалечените общности под него, предаде БГНЕС. 

Вулканът, разположен в централната част на Мексико, се смята за един от най-опасните в света, тъй като в радиус от 100 км живеят около 25 млн. души. Повишеното ниво на тревога в неделя - до "жълта фаза три" - идва ден след като две летища в Мексико временно спряха работа заради падащата пепел. Попокатепетъл се намира на границата на централните щати Морелос, Мексико, и Пуебла, чиято столица според репортер на АФП в неделя се е събудила с покривка от сива пепел.

Жълтото предупреждение означава "останете нащрек и се подгответе за евентуална евакуация", според системата за предупреждение, разработена от Националния център за предотвратяване на бедствия в Мексико.

Според координатора по гражданска защита Лаура Веласкес повишаването на предупреждението означава и повишен риск от изхвърляне на магма и "значителни експлозии с нарастваща интензивност, които изстрелват фрагменти (от скали) на значителни разстояния".

Следващата стъпка - червена тревога - води до задължителна евакуация. В районите около кратера вече са открити десетки временни убежища.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.