Поредното съдебно решение предизвика гнева на почернено семейство от Пловдив

На фона на новия национален протест срещу убийствата по пътищата, изплува поредното съдебно решение, което предизвика гнева на едно почернено семейство от Пловдив. Майката на загиналия в катастрофа певец Николай Николов, известен в музикалните среди като Нико, публикува емоционален пост в социалните мрежи, който предизвика вълна от реакции.

Преди 5-години двама млади музиканти загинаха при сблъсък с турски автовоз. Шофьорът, управлявал камиона, е на свобода с условна присъда, разкри майката Марияна Николова. Тя пише още: „5 години се нагледахме на отсрочване, долно извъртане, лъжливи експертизи и висш цинизъм. Твърдя го не като скърбяща майка, а по волята на ориста в качеството ми на директен пострадал и очевидец на българските извратени правосъдни практики”, пише майката.

След като 5 години се укрива от българското правосъдие, шофьорът е задържан през февруари тази година на влизане на територията на България. Миналата седмица окръжният съд в Стара Загора го освободи.

„Тази присъда е несправедлива и унизителна за нас”, заяви бащата Цветан Николов. „Това е истинското лице на съдебната система – неотчитане на интересите на пострадалите лица”, смята мъжът.

По думите му шофьорът на автовоза не е търсен, защото първата автотехническа експертиза, отчита, че той не е виновен.

„Когато поискахме тройна експертиза, експертите показаха, че е превишил скоростта с 25 км в час отгоре. Той е професионален шофьор, който редовно прави този курс, кара 22 метра дълъг автовоз, натоварен с 10 автомобила. Съдът счете, че това е по непредпазливост и нещата тръгнаха към търсене на най-малкото наказание”, обясни Цветан Николов.

Според информацията на семейството от катастрофата досега мъжът 50 пъти е влизал и излизал от България до ареста му.

А седмица след катастрофата автовозът е бил върнат в Турция по искане на собствениците. „За мен и повечето юристи е недопустимо, защото не е направена автотехническата експертиза. Тя беше правена по снимки”, обясни бащата на загиналия шофьор.

В мотивите на съда в Стара Загора се казва, че и двамата водачи са виновни за катастрофата и са превишили скоростта два пъти над допустимото. Турският шофьор е признал вината си, поискал е делото да се води по съкратената процедура и така по закон е получил 1/3 по-ниско наказание от предвиденото в закона. Съдът е взел под внимание и чистото му съдебно минало.  

Семейството ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и ще настояват за ефективно наказание.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.