Сигналите се проверяват

Държавното обвинение започна проверка по сигнали на граждани срещу известни политически фигури и магистрати. 

В два сигнала от гражданин се съдържат твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. Сдружение пък е подало сигнал, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. 

Прокуратурата: Делото "Барселонагейт" не е на трупчета

Има и сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор.

Гражданско сдружение е подало сигнал с твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър, и други лица. По информация от източници от Съдебна палата става дума за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. А неофициално публикации свързаха М. Н. с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. „Не знам за никакъв сигнал. Никой не се е свързал с мен. Нямам представа, чета това, което виждате и вие. Не мога да гадая. Нямам коментар, докато не разбера за какво става дума”, коментира пред NOVA Найденов.

Другият сигнал, по който започва проверка, е срещу доскорошната ни еврокомисарка Мария Габриел. Той е свързан с ползване на общинско жилище в София. Подател на сигнала е Николай Белалов – бивш общински съветник от БСП. „Общината, когато дава някакъв имот, се провежда търг. Почти сигурно е, че Габриел не е участвала на търг”, твърди Николай Белалов.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура, се казва още в съобщението на прокуратурата. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона, ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП, министерства и ведомства, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Освен това, във Върховната касационна прокуратура има и лична проверка относно изнесеното от главния прокурор като данни на брифинг миналия понеделник за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции.

ВСС изслушва Гешев и Сарафов в четвъртък

На 19 май от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на истината. Главният прокурор е бил призован и днес в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

На брифинг на ГЕРБ лидерът на партията коментира случилото се лаконично. Той сподели пред членове на ГЕРБ, че днес са му били изпратили две призовки, според които в един и същ ден и час трябвало да се яви на две различни места.

Сигнали в прокуратурата се оказа, че има и срещу двама членове на ВСС, подписали искането за освобождаване на Иван Гешев - Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Кузманов не скри, че е получил призовка от прокуратурата и то в ден и час, когато ВСС заседава. По думите му не е невъзможно тя да е заради факта, че е поискал отстраняването на Гешев. „Възможно е. Г-н Иван Гешев обеща, че ще се случват лоши работи оттук нататък, че трябва да се срамуваме, да се страхуваме. Не ни е страх, ние нищо лошо не сме направили, спазили сме закона”, коментира магистратът.

Освен информация за тези сигнали, от прокуратурата разпространиха и съобщение, че делото, известно като „Барселонагейт”, не е било забавяно умишлено. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.