Разказва „Дойче веле”

За 80 години човек изминава между 120 000 и 160 000 км. Това съответства на 3-4 обиколки на Земята по екватора. Но това е възможно само ако краката ни се чувстват добре. Как да останат във форма възможно най-дълго? 

Краката са жизнено пространство за милиарди микроорганизми. Тези съквартиранти са невидими за очите ни. Но под микроскоп се различават три основни групи- бактерии, вируси и гъбички. 
По стъпалата ни живеят стотици видове бактерии. Това е нормално. Но ако са твърде много, това може да се превърне в проблем. Тогава краката ни започват да миришат. Отчасти виновна е бактерията стафилококус епидермис, защото освен всичко друго тя се храни и с пот. Когато разгражда потта, се образува маслена киселина, която мирише. Бактерията живее и по други части от нашето тяло, но стъпалата са й любими, защото често са в чорапи и обувки, където е топло и влажно. 

По стъпалата ни живеят безброй вируси, но ЧПВ обичат да се загнездват в роговия слой. Това може да доведе до грозни образувания. 

Краката са уязвими, защото са подложени на голямо натоварване всеки ден. Дори и най-малкото увреждане на кожата улеснява вируса да зарази клетките. Брадавиците на стъпалото често се превръщат в кокоши тръни. 

Третата група са нишковидните гъбички, които причиняват повечето от всички гъбични заболявания на краката и ноктите. Но могат да бъдат намерени и по други части на тялото, например в сгъвката на ръката, но в стъпалата се чувстват особено комфортно. 

Какво препоръчват лекарите, за да се чувстват добре краката ви - гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.