Празничната програма в столицата започна в 10.30 ч.

България празнува 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Във всички големи градове на страната хиляди излязоха, за да отбележат празника. 

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

София

В София шествието поведе Гвардейският духов оркестър, следван от ученици от Софийската духовна семинария, понесли иконата на Светите братя. Празникът започна пред храма на буквите и просветата - Националната библиотека.


„Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на Светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли, крачим заедно в шествието”, коментира президентът Румен Радев.


В края на тържеството в небето полетяха стотици бели балони, а долу на земята стотици цветя покриха паметника на Кирил и Методий.

„В началото бе словото”: Българската книжовност през вековете (ГАЛЕРИЯ)


Според учителите Траяна Иванова и Атанас Атанасов от 51 СОУ „Елисавета Багряна“  учениците все още се интересуват от книги. „Децата обичат да ходят на театър, на премиери на книги. Това, че сме млади преподаватели, ни помага, защото учениците често споделят проблемите си с нас”, казват те.


Варна отбелязва празника с благодарствен молебен и празнично шествие, а в небето полетяха десетки гълъби и балони с буквите от българската азбука. Богата фолклорна програма на площада увенча празника на славянската култура и писменост.

В Бургас се проведе най-мащабното празнично шествие на всички училища и културни институти - над 10 000 души се бяха записали. 33 детски градини и 44 училища, както и 4 университета участваха в него. Шествието стартира от площад "Тройката" и стигна до Морската градина. Има два празнични концерта, а в Дружеството на художниците ще бъде открита празнична изложба. В 14 ч. официално беше открит и планетариумът.  
Маестро Стефан Диомов сподели, че 24 май преизпълва с радост душата му. "Прекрасен празник, той пламти навсякъде и озарява всички българи. Имаме велик празник, който трябва да почитаме с всичка сила. Уча младите да търсят истинското и високото, а не преходното изкуство", сподели той. 


Пловдив посрещна 24 май с грандиозно шествие, множество концерти и откриване на паметник. Начело на шествието беше е иконата на Светите братя Кирил и Методий.


Тържествата започнаха от мястото, където за първи път в историята на България преди 172 години се е чествал Денят на Светите първоучители. Над 200 младежи от хора на пловдивските момчета, хора "Детска китка" и други стотици деца поздравиха шествието. 51 учебни заведения участват в него. 


Русе отбеляза празника с две шествия от централната улица "Александровска". Те се срещнаха на площада пред общината, където имаше и музикална програма. Едното шествие носи 80-метрово знаме, ушито от учениците от гимназията по облекло в града. Предвидени са изяви на мажоретния състав, изпълнения на маршове от духов оркестър, както и на младежките гвардейци.


В Берковица 24 деца изпълниха "Върви, народе възродени" по време на шествието в града. То е водено от Берковската духова музика, над 1000 ученици и учители са се събрали, за да вземат участие. Учителка и ученичка, облечени в еднакви рокли в цветовете на българското знаме, изпълниха специална песен на Роси Рос, посветена на България. 


Враца посрещна празника с Парад на буквите. Гражданите понесоха три 10-метрови флага с глаголицата, кирилицата и съвременната азбука. Шествието, с участието на деца от врачанските училища и детски градини, под съпровод на духова музика, обиколи централни улици в града. 


В Хасково 1300 ученици, студенти и граждани участваха в днешния празник. Шествието приключи на спортната площадка, където ще бъдат наградени учениците на годината. 

 


Ели Видева е поетеса, която преподава математика. "Математиката е в основата на всичко в света и в живота, а литературата и културата ни пазят духа - това е белег за цивилизация. Държа да се почитат думите и да се тачат буквите. Думите и буквите ни пазят, затова и ние трябва да ги пазим", подчерта тя. 


Във Велико Търново повече от 2000 деца, учители, преподаватели и студенти, писатели, поети и художници отбелязват 24 май с шествие, тръгващо от ВТУ. Именно от там тръгна идеята днешният ден да стане нов национален празник. Според проф. Милко Палангурски вероятно съвсем скоро инициативата на историците за смяна на националния празник ще бъде подновена. "Има един код на българина и това е 24 май. Само българин и македонец може да изпълни душата си с гордост като чуе "Върви, народе възродени", смята той.


ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.