За пътя, възгледите и делото на д-р Петър Берон разказват журналистът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев

Преди 200 години светът на науката и образованието за българските ученици и техните семейства успява да се събере в една малка книга. Авторът му, младият тогава Петър Берон, пръв пише учебник на съвременен български език. Журналистът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев представят неразказвани истории за д-р Петър Берон и неговия буквар.

Връщаме се 200 години назад, за да проследим пътя на Петър Берон от родния му град Котел до румънския Брашов - мястото, където букварът е написан и отпечатан. В града се намира първото светско училище на Румъния. Паметна плоча на фасадата напомня, че тук учител е бил и д-р Берон.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: Честваме 24 май

„Брашов е много важна крепост за румънците, тук, в квартала „Шкей”, румънската общност създава първото румънско училище в териториите, населени с румънци, датиращо приблизително от 14-и век. Превръщайки се в център на културата, училището привлича много културни хора от района около териториите, населени с румънци. И така, тук имаме учители, които идват от България, имаме учители, които идват от Влахия, учители, които идват от Молдова. Всички те идват и работят за по-кратък или по-дълъг период от време тук, в Брашов, в Първото румънско училище”, разказва отец Себастиян.

Училището бил истински духовен и просветен център. Основано преди 600 години, то разполагало с богата библиотека с извори от цяла Европа.

„Тук е била най-старата библиотека в страната. Имало книги, донесени отвсякъде. По времето на д-р Петър Берон библиотеката е разполагала с над 4 хиляди книги. Той е можел да черпи информация от тях. Това е така, защото свещениците от Брашов са учили в Мюнхен, в Лайпциг, в Киев, във Виена. И те са носили предимно книги оттам, защото са били много богати. Ето защо тук е написана и отпечатана първата румънска граматика още през 1753 г. И в тези времена, когато Петър Берон идва тук, той оценява това и е много благодарен, че може да има достъп до това духовно богатство”, посочва проф. д-р Василе Олтеан.

В Брашов младия Петър Берон идва, като частен учител на децата на заможният българин Антон Йованович. Именно той поема финансирането на първото издание от буквара.

Първото светско училище в Брашов разполагало със собствена печатарска преса. А отпечатването дори на един брой книга отнемало много време, затова и вероятно авторът избира книгата да е малка, максимално стегната и съдържателна. Всичко се правело на ръка - хартията, която се ползвала по това време била ленено-конопена и се правела от стари дрехи.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.